VÅRA TJÄNSTER

Kunskapsområden

Vi undersöker ungas liv ur flera perspektiv – från skärmvanor till framtidsdrömmar. Här hittar du en sammanställning på några av de teman vi har bäst koll på.

Livsstil och identitet

Identitet

Självbild, värderingar, tillhörighet och hur identitet formas i relation till normer, trender och samtidens villkor för att vara ung.

Relationer

Ungas syn på vänskap, kärlek och familj, samt vilka förväntningar och värderingar som präglar deras nära relationer.

Bakgrund och tillhörighet

Hur faktorer som utländsk bakgrund, socioekonomiska förutsättningar, funktionsnedsättningar och föräldrars utbildningsnivå påverkar ungas upplevelse av identitet, delaktighet och livsval.

Livsval och framtidstro

Tankar om framtiden, möjligheter och oro samt hur unga ser på sina livsval kopplat till utbildning, arbete, boende och drömmar om vuxenlivet.

Intressen och vardag

Kultur och fritid

Intressen som musik, gaming, sport, skapande och resor samt hur fritiden formar gemenskap, identitet och påverkas av samtida trender. Här ryms även ungas rörelsemönster och vilka platser de väljer att vistas på i vardagen.

Hälsa och välbefinnande

Tankar om psykisk och fysisk hälsa, stress, sömn och balans i vardagen samt hur unga hanterar sitt mående, upplever kroppen och söker strategier för att må bra.

Träning och idrott

Attityder till träning, motion och idrottande, både på egen hand och i organiserade former. Fokus på motivation, tillhörighet och hur fysisk aktivitet påverkar vardag och självbild.

Digital livsstil

Det digitala är en självklar del av ungas vardag. Här ryms skärmtid, sociala medier, gaming och hur teknik påverkar relationer, intressen och rutiner samt tankar kring integritet, dataspårning och AI:s roll i både vardag och framtid.

Kommunikation

Sociala medier

Plattformar, innehåll och delningsvanor i ungas liv online samt hur sociala medier påverkar deras kommunikation, självbild och samhällsengagemang.

Rörligt och auditivt innehåll

Vanor kring tv, streaming, YouTube och poddar samt vad som påverkar valet av format, innehåll och plattform.

Kampanjer och reklam

Attityder till politiska, kommersiella och sociala kampanjer samt vad som gör budskap relevanta, trovärdiga eller engagerande för unga.

Information och källtillit

Hur unga söker, sorterar och sprider information digitalt samt hur de förhåller sig till trovärdighet, algoritmer, källor och påverkan i sociala flöden och nyhetskanaler.

Samhälle och politik

Samhälle

Uppfattningar om samhällsutveckling, framtidstro och förtroende för institutioner som politiker, företag och medier.

Politik

Politiska åsikter, intresse för samhällsfrågor och synen på ungas möjlighet att påverka genom politiskt deltagande.

Engagemang

Attityder till påverkan, aktivism och ideellt engagemang, samt vilka hinder och drivkrafter som formar ungas samhällsdeltagande.

Nyheter och information

Nyhetsvanor, informationskällor och förtroende för traditionella medier jämfört med sociala plattformar.

Demokratiska värderingar

Synen på yttrandefrihet, rättvisa och mänskliga rättigheter samt hur unga förstår, värderar och relaterar till demokratiska principer i praktiken.

Utbildning

Grundskola

Favoritämnen, motivation och intressen bland elever i grundskolan, samt hur undervisningen upplevs i relation till drömmar och framtidsplaner.

Gymnasium

Faktorer bakom valet av gymnasieprogram, samt hur intressen, samhällstrender och framtidsambitioner påverkar ungas utbildningsvägar.

Högskola och universitet

Motivation och hinder för att söka till högskola eller universitet samt hur ämnesval, kännedom och attityder till olika lärosäten påverkas av samhällsutveckling, kommunikation och framtidsplaner.

Livslångt lärande

Intresse för utbildning i vuxen ålder, val av ämnen och studieformer, samt drivkrafter och utmaningar med att studera senare i livet.

Utbildningens roll i samhället

Uppfattningar om utbildningens betydelse, dess koppling till arbetslivet och hur unga ser på skolan som en del av sin framtid och samhällsutveckling.

Alternativa utbildningsvägar

Synen på yrkeshögskolor, folkhögskolor, studieförbund och andra utbildningsformer, samt hur unga och vuxna värderar olika vägar till kompetens och arbetsliv.

Arbetsliv

Karriär och drömjobb

Uppfattningar om framtida yrkesliv, drömjobb och vad som formar ungas ambitioner och karriärdrömmar över tid.

Värderingar i arbetslivet

Förväntningar på arbetsmiljö, ledarskap, flexibilitet och balans – samt vilka värderingar som styr synen på ett bra arbetsliv.

Kännedom om branscher och yrken

Hur unga uppfattar olika branscher och yrken, vilken information de tar del av och vad som väcker intresse för ett visst arbetsområde.

Synen på fackförbund

Kännedom om och attityder till fackliga organisationer, samt vad som påverkar viljan att engagera sig fackligt.

Vägen in i arbetslivet

Tankar kring praktik, extrajobb, nätverk och första steget in på arbetsmarknaden – och vad som upplevs som hinder eller möjligheter.

Ekonomi

Privatekonomi

Hur unga hanterar sin ekonomi i vardagen, inklusive synen på sparande, utgifter och ekonomiskt ansvar. Även hur de lär sig om pengar och vad de tycker är viktigt att förstå kring privatekonomi.

Sparande och investeringar

Attityder till sparande och investeringar, samt kunskap och intresse för fonder, aktier och andra ekonomiska verktyg. Här ryms också tankar om risk, framtidsplanering och ekonomiska mål.

Pension och framtidssparande

Uppfattningar om pension och långsiktigt sparande samt hur unga resonerar kring trygghet, ansvar och när det är relevant att börja tänka på framtida ekonomi.

Ekonomisk trygghet och oro

Hur unga upplever ekonomisk stabilitet, stress och oro, samt vilken roll ekonomin spelar för självständighet, framtidstro och beslut i vardagen.

Konsumtion

Varumärken

Attityder till varumärken och hur de påverkar ungas identitet, tillhörighet och köpbeslut. Vad som anses vara relevant, trovärdigt eller attraktivt i dagens varumärkeslandskap.

Reklam och marknadsföring

Synen på reklam och hur unga påverkas av olika typer av marknadsföring. Här ryms allt från reaktioner på traditionell reklam till förväntningar på innehåll i sociala medier.

Shopping och köpbeteende

Shoppingvanor i både fysiska butiker och online samt vilka faktorer som styr köpbeslut. Även hur trender som hållbarhet, prisvärdhet och medveten konsumtion påverkar attityder till att handla.

Konsumtion och identitet

Hur konsumtion används för att uttrycka stil, värderingar och tillhörighet. Fokus på val kopplade till exempelvis kläder, teknik, mat eller inredning som en del av den personliga identiteten.

Mat och dryck

Mat- och dryckesvanor

Val i vardagen kring mat och dryck inklusive snabbmat, snacks och hemlagad mat samt hur hälsa, trender och bekvämlighet påverkar konsumtionen.

Intresse för mat och dryck

Engagemang i matlagning, mattrender och matkultur samt hur intresset speglar livsstil, inspiration och sociala sammanhang.

Värderingar och hållbarhet

Etiska och miljömässiga överväganden bakom matval såsom hållbarhet, djurvälfärd, lokal produktion och hälsoaspekter.

Påverkan och marknadsföring

Hur unga påverkas av reklam, influensers och trender inom mat och dryck samt hur varumärken och förpackningar spelar in i deras val.

Tjänster och expertisområden:

Insikt och analys

Vi arbetar med insiktsdrivna analyser baserade på både egna studier och skräddarsydda undersökningar. Upplägg och metod anpassas efter behov för att ge relevanta och användbara resultat.

Föredrag och diskussion

Vi delar insikter där de gör nytta – genom föreläsningar, workshops och samtal som engagerar. Innehållet skräddarsys alltid för sammanhanget, oavsett om det gäller scen, skärm eller runt ett bord.

Rapporter

Utforska vårt rapportbibliotek. Det är inte alltid våra rapporter offentliggörs i sin helhet, men i de fall vi har möjlighet att publicera undersökningar finnas de tillgängliga för nedladdning här.